Sık Sorulan Sorular

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış;  1 işçinin dahi çalıştığı tüm iş yerlerine; iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli hizmeti sağlayan yetkilendirilmiş kuruluşlardır.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince; kamu ve özel sektöre bütün işyerlerin de işveren; çırak, stajyerler ve İŞKUR çalışanları dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almakla yükümlüdür.

İşyerlerinizde yaşanabilecek tüm sağlık problemlerine karşı önlem ve tedavi amaçlı görev yapacak işyeri hekiminizi sağlıyor ve işyeri sağlığınız için gerekli tüm prosedürleri profesyonelce uyguluyoruz.

İşyerinizin (Minimum) 23 haneli olan SGK Sicil Numarasının en başından 2.3.4. ve 5 karakterleri iş kolu kodu/faaliyet kodu/ tescil kodu olarak isimlendirilir. Bu 4 haneli kod sizin esas faaliyetinizi tanımlamaktadır. Bu 4 lü kodu İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde bulduktan sonra, 4 lü iş kolu konunun altında yazılmış faaliyetlerden yaptığınız işi en iyi tanımlayan kod seçilir. Seçtiğiniz kod 6 lı NACE kodunuz, karşısında yazan tehlike sınıfı da işyerinizin tehlike sınıfıdır.
Bizi arayarak da kolayca öğrenebilirsiniz.

Daha sağlıklı, güvenli, huzurlu ve verimli çalışma ortamları oluşturulması, meslek hastalıkları ve iş kazalarının engellenmesi amacıyla Tüm işyerlerini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2013 de uygulamaya alınan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmiştir. İş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması tüm işyerleri için kanunen zorunludur ve alınmaması halinde çok yüksek para cezaları uygulanmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin tamamını veya bir kısmını Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)’ den hizmet alarak yerine getirebilirsiniz.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz. Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır.

– İşe girişlerde
– İş değişikliğinde
– İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde
– İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla sağlık muayeneleri yapılır. Az tehlikeli işyerinde en geç 5 yılda bir, tehlikeli işyerinde en geç 3 yılda bir, çok tehlikeli işyerinde en geç yılda bir defa sağlık muayeneleri yapılmalıdır.

İş kazası; işçinin işyerinde veya işle alakalı olan işyeri dışındaki yerlerde meydana gelen ve işçiye beden ve/veya ruhen zarar veren olaydır. Örneğin işyeri işçi servisinin kaza yapması bir iş kazasıdır.

İşveren; iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir.

İşverenlerin; iş kazası bildirimlerini 3 iş günü içinde yapmamaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği iş kazası bildirmeme idari para cezası uygulanır.  2020  yılı iş kazası bildirmeme cezası her geç bildirim başına asgari olarak 5,115 TL’dir. Bu idari para cezası; işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

İş kazasından sonra işveren kazanın sebebini araştırmak ve başka kazalara karşı önlem almak için iş kazası kayıtları oluşturmalı ve bu kayıtları saklamalıdır. İş kazasının kök nedeni saptanmalı ve bunun tekrar etmemesi için gerekli önlemleri alınarak işyerine ait risk değerlendirmesi yeniden hazırlanmalı veya revize edilmelidir. Bu iş ve işlemler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından koordine edilerek kayıt altına alınmalıdır.

Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesinin önleyebilmek amacıyla olay yerinde hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle ilaçsız uygulamaları yapan, yetkili bir kuruluştan en az 16 saatlik uygulamalı ilkyardım eğitimi alarak ilkyardımcı belgesi almış kişidir.

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında;
a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurulması zorunludur.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için, Bakanlıkça aşağıdaki şartlarla destek sağlanabilir. Kamu kurum ve kuruluşları hariç ondan az çalışanı bulunanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri faydalanabilir. Bu destekten yararlanabilmek için işyerinin İSG –Katip’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması şarttır.

Kömür Kent OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç